...
Legalizácia stavby na pozemku 

Peťo bol dnes celé doobeda nejaký namosúrený. Vycítil som to z jeho hlasu. Málo sa zapájal do debát v kancli a keď sa ho kolegovia niečo pýtali, vždy len každému niečo odsekol. Teda nie naozaj, len ústne. Spočiatku som to pripisoval tomu, že si doma zabudol chleba so šunkou. Keď som to mal takto pripísané, vo dverách sa zjavil človek – Peťov klient. Usadili sa k stolu a začali riešiť. Ich rozhovor som nepočul od začiatku, lebo Majo stále šuchotal s nejakými papiermi, tuším chystal nejaké Vyjadrenie o hodnote nehnuteľnosti.

Kalkulácia ceny bytu v nitre

VĎaka našej online kalkulačke získate cenový odhad už do pár sekúnd!

Až keď prestal, som začul, ako klient prehlásil: „A to Vám teda bola riadna sviňa!“ V tej chvíli som nevedel, či ide o klienta v minulosti realitami oklamaného alebo sa bavia o politike. Situácia sa ako tak rozuzlila, keď klient pokračoval: „Klobás sa narobilo pre pol dediny, super časy!“ Peťo však evidentne klientovo nadšenie pri spomínaní nezdieľal: „Takže Vám to tam stoji už dlho!“ Zase som chvíľku nechápal. Najbližšie minúty rozhovoru mi situáciu objasnili. Peťo bol včera na nábore nehnuteľnosti – rodinného domu v Mojmírovciach. Na „mieste činu“ a porovnaním s katastrálnou mapou zistil, že predávajúci nemá v katastri zapísané niektoré stavby, ktoré na dvore evidentne sú. Išlo najmä o chlievy. Svine sú objasnené. Tento nesúlad maklér pred chvíľkou klientovi vysvetlil a odporučil napraviť – zapísať tieto stavby do katastra. Klient odchádzal zo stretnutia relatívne spokojný i poučený, vo svojej koži už tak celkom nebol. Normálne sa mi zdalo, že pri odchode na schodoch aj niečo zakrochkal.

Poučenie: Pri predaji nehnuteľnosti – najmä rodinného domu, sa odporúča mať zlegalizované všetky stavby na pozemku. Pri financovaní kúpy domu hypotekárnym úverom znalec pri takomto nesúlade znalecký posudok nevypracuje a vy prichádzate o potenciálneho kupujúceho.

 

Som Maxo, som realitný škriatok. Teda myslím, lebo bývam v realitnej kancelárii. V RE/MAX Family na Podzámskej 18 v Nitre. Nikto o mne nevie. Ale ja poznám všetkých. Porozprávam vám ich príbehy, niečo sa možno naučíte. Sledujte ma, bude to zaujímavé!

Páčil sa Vám článok?
Sledujte nás na INSTAGRAME!

Chcete dostávať viac podobných článkov? Prihláste sa na odber newsletterov

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.